Gaan we van het gas af?

Blog van Rob Harms, DGA -monarch-

Ruim 44 jaar in het vak, en dan maak je toch weer iets mee waar niemand op gerekend had. ‘The perfect storm’ die industrie en tuinbouw harder treft dan ooit.

De tuinbouw, een markt die wij niet bedienen, maar die misschien wel het hardste wordt geraakt door de alsmaar stijgende energieprijzen. Combinatiebranders (branders die zowel gas als olie kunnen verstoken) zijn daar gemeengoed. Let wel,  olie is dan de noodbrandstof. Dus niet bedoeld om maanden op te stoken.

Wij, Weishaupt GmbH en Monarch Nederland BV, leveren direct omschakelbare gas-oliebranders in bijvoorbeeld ziekenhuizen en waar uitval van gas direct en soms lang moet worden opgevangen met een secondaire brandstof.

Wat wij de laatste maanden zien is dat de industrie zich aan het voorbereiden is op het mogelijk afgesloten worden van gas. En ja, dus waar wij altijd rekende op ons betrouwbare gasnet moet er ook hier, in de brede industrie, met een secondaire brandstof kunnen worden gestookt als ‘back-up’.

Als je je bedenkt dat we in Nederland bedrijven hebben die gespecialiseerd zijn in het leveren van huurketels die zowel gas- als olie kunnen stoken en wij die meestal mogen bedien met onze producten, kan ik u vertellen dat er geen huurketel op dit moment meer beschikbaar is. Of ze staan al op de locatie, of ze staan al gereserveerd bij bedrijven als Eco Ketelverhuur BV, Prokal Stoomtechniek BV, Cal Trading BV, Kuiper en Zn Bv etc. Vermogens tot 25 ton stoom per uur hebben we het over.

Wel nu, dat heeft tot resultaat dat wij, maar ik weet zeker ook onze collega branderleveranciers worden overstelpt met aanvragen voor combinatiebranders. We doen ons uiterste best maar de lezer zal begrijpen dat ook hier de toelevering van componenten ’the bottleneck’ is. Oliemagneetventielen, oliepompen en olieretourdrukregelaars laten op zich wachten. Levertijden lopen op tot 100 werkbare dagen, en wie weet wat de toekomst gaat brengen als de vraag ‘explodeert’.

Maar misschien nog wel gekker. Hoewel al onze producten voldoen aan de emissienormen, zowel voor gas als olie, zijn er vergunningverleners zijn die moeilijk doen over het omschakelen op olie. Al was het maar dat het misschien wel voordeliger is om tegenwoordig op olie te stoken dan op gas. In dat geval spreken ‘we’ zelfs over een economisch delict.

Kortom, het belooft een ‘hete’ herfst en winter te worden.